Wat is een fysiotherapeut?

De fysiotherapeut is de specialist in beweging. Het menselijk lichaam is een knap en goed georganiseerd geheel van spieren, gewrichten en botten. Dagelijks rekenen we op de goede werking van ons lichaam om vanzelfsprekende bewegingen, zoals lopen en bukken, te kunnen maken. Toch kunnen er klachten opspelen tijdens deze alledaagse bewegingen. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten als gevolg van een ongeval of ziekte, een ‘verkeerde’ beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u, zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten.

Behandeling

Als fysiotherapeut wordt je gezien als een expert in bewegen. Toch zal de behandeling alleen effect hebben als je in staat bent om goed te luisteren naar de klant. Hoe gaat iemand met zijn klachten om en wat is het aanpassingsvermogen van het lichaam om te herstellen? Is iemand gemotiveerd om van de klachten af te komen en zo niet wat is hiervan dan de oorzaak? De reguliere behandeltijd van 30 minuten vind ik onvoldoende om klachten aan te pakken. Om een behandeling goed uit te voeren, plan ik altijd extra tijd.

Door samen met u de klachten te bespreken komen we tot een behandel plan op maat. Ook de oefeningen voor thuis worden zo samengesteld dat ze ingepast kunnen worden in het dagelijkse leven. Zit iemand bijvoorbeeld veel in de auto of achter een bureau dan geef ik oefeningen die tijdens deze bezigheden gedaan kunnen worden.

Naast de behandeling van verschillende klachten, kunt u ook bij mij terecht voor trainingsschema’s. Bij het opzetten van een trainingsschema is het belangrijk om eerst het uiteindelijke doel vast te stellen. Voor de één kan het weer zelfstandig boodschappen kunnen doen het doel zijn. Een ander wil een marathon gaan lopen.

Het trainingsschema is gericht op het:

·         Versterken van spiergroepen

·         Goede balans

·         Coaching op belasten en belastbaarheid

Dry Needling

Dry needling is gericht op het “uitschakelen” van “triggerpoints” die kenmerkend zijn voor myofasciale pijn (pijn in de spieren). Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier die voor uitstralende pijnklachten kunnen zorgen. Tijdens de behandeling maakt de therapeut gebruik van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van deze techniek worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. Dry needling is geen acupunctuur. De naald is de enige overeenkomst. Bij acupunctuur wordt geprikt in energiebanen. Bij dry needling dus in triggerpoints in spieren. Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, die alleen verzorgd wordt door gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeuten.

Indicaties voor dry needling

  • pijnlijke/stijve spieren en gewrichten (bijvoorbeeld bij schouder-, knie- en heupklachten)

  • aandoeningen van de wervelkolom (lage rug, nek)

  • aandoeningen aan de arm, zoals een tennis-/golfersarm

  • hoofdpijnklachten

Tarieven en vergoedingen

Voor een bezoek aan een fysiotherapeut heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Onder vergoedingen kunt u terecht voor meer informatie.

Samenwerken

Tijdens mijn stage heb ik onderzoek gedaan naar intramurale samenwerking.  In de praktijk blijkt dit lastig te zijn, we werken nog teveel op eilandjes. Hierdoor gaat er veel tijd en energie verloren. Mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd en moeten keer op keer hetzelfde verhaal vertellen. Bij Zorgcafé Looppunt werken verschillende professionals op het gebied van voeten en bewegen. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om mij hier te vestigen, omdat we onze kennis kunnen bundelen en zo de klant beter kunnen helpen.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan rugklachten die komen door een verkeerd looppatroon of overgewicht. Door een samenwerking tussen diëtetiek, podotherapie en fysiotherapie kunnen we de oorzaak en gevolg aanpakken.

Sven Haggenburg

Mijn naam is Sven Haggenburg. In 2015 ben ik afgestuurd aan de HAN in Nijmegen en sindsdien ben ik werkzaam als fysiotherapeut. Omdat ik geïnteresseerd ben in de mens, maar ook nieuwsgierig ben naar de medische wetenschap en alle ontwikkeling daarvan, vind ik het een boeiend vak. Het is een vak die continu in beweging is.

Als fysiotherapeut sta ik geregistreerd en ingeschreven bij het CKR register en het BIG register. Daarnaast heb ik een passie voor manuele therapie. Het zit in mijn vingers en om mijzelf op dit gebied verder te ontwikkelen, verdiep ik mij in dit onderwerp door nascholing.

Bij zorgcafé Looppunt kunt u altijd binnenlopen voor vragen en advies of maak direct online een afspraak bij Zorgcafé Looppunt.

Online afspraak maken

Een voorbeeld uit de praktijk:

” Al jaren doe ik aan karate op hoog niveau. Aan spierkracht ontbreekt het mij niet. Toch als ik in de tuin het blad ga harken, schiet het in mijn rug.”